07
nov

Advies hypotheken

Het is niet makkelijk om een goede hypotheekadviseur te vinden. Natuurlijk zal elke adviseur zeggen dat hij jou het beste kan helpen. Maar hoe kun je er nou zeker van zijn dat jouw adviseur ook het beste voor jouw situatie is?

Het is natuurlijk aan te raden om een hypotheekadviseur te kiezen die onafhankelijk is. Je moet je afvragen welke hypotheekadviseurs nou echt onafhankelijk zijn. Bijna elke hypotheekadviseur schermt wel met het woordje onafhankelijk, maar hoe onafhankelijk is bijvoorbeeld een hypotheekadviseur van een bepaalde bank? Denk je dat hij de producten van zijn concurrent aan de man gaat brengen?

En hoe onafhankelijk is de adviseur die al zijn productie op 1 plek doet? Ondanks dat het lijkt alsof de tussenpersoon onafhankelijk is, is deze het in werkelijkheid helemaal niet. Daarnaast zijn veel hypotheekkantoren het bezit van geldverstrekkers of verzekeringsmaatschappijen. Zij mogen niet zeggen dat ze 100% onafhankelijk zijn, maar ze zullen meestal ook niet hun best doen om jou van het tegendeel te vertellen.

Je moet bij een hypotheekadviseur zowel een goed gevoel hebben als de zekerheid dat hij je de beste deal gaat vinden. Hoe aardig de adviseur ook is, je hebt aanbiedingen nodig van meerdere geldverstrekkers en je moet niet belemmerd zijn door de beperkte mogelijkheden van je hypotheekadviseur.

De beste manier om te weten te komen of je adviseur onafhankelijk is, is het gewoon op de man af te vragen. Een warrig of ontwijkend antwoord zegt eigenlijk al genoeg. Als hij bevestigend antwoordt, vraag dan tot hoeveel geldverstrekkers hij toegang heeft. Hoe mee geldverstrekkers, hoe beter. Het zou zonde zijn als je veel voordeel mis loopt omdat jouw hypotheekadviseur niet de tarieven opvraagt bij meerdere banken.

Bereid je voor op een gesprek met je hypotheekadviseur, want het is de moeite waard. Een paar vraagjes kunnen je heel wat geld opleveren.

Door: Paul Vrode