Krediet-info.eu

Kun je geld besparen door je hypotheek in te ruilen?


Uw bestaande hypotheek inruilen voor een andere lening met een lagere rente klinkt zo gek nog niet.
rentestand hypotheekMaar door de boeterente die u dan moet betalen kan het zelfs zo zijn dat u er financieel zelfs op achteruit gaat, ondanks de lagere rente. Heeft u een spaarhypotheek dan is oversluiten per definitie zinloos.

Rentestand hypotheek - Boeterente op de hypotheek wegens contractbreuk

Oversluiten van uw hypotheek kost altijd geld. Als u de huidige hypotheek beeindigd en ergens anders een goedkopere hypotheek afsluit dan loopt uw huidige bank veel rente geld mis. Een hypotheek heeft meestal een looptijd van 30 jaar. Uw maandelijkse betalingen zijn gebaseerd op afbetalen in 30 jaar. Als u na bijvoorbeeld 8 jaar hypotheekrente betalen van de lening af wil, dan wordt de overeenkomst opgezegd. U moet dan een boete betalen om het geld wat de bank, die in eerste instantie met u de hypotheek heeft afgesloten, misloopt te compenseren. De hoogte van de boete hangt af van de afspraken die gemaakt zijn op het moment dat u de hypotheek afsloot.

Goedkope hypotheek kan later dure hypotheek blijken te zijn.
Daarom is het dus belangrijk om als u een hypotheek afsluit goed naar de randvoorwaarden te kijken en niet alleen, naar hoe laag de rente is. Je weet hoe dat gaat, je ziet een huis waar je helemaal weg van bent. Jij wilt het huis voordat iemand anders je voor is, en je wilt zo min mogelijk aan maandelijkse hypotheek rente betalen. Als je alleen let op hoe laag de maandelijkse betalingen zijn, dan kan je daar jaren later wel eens spijt van krijgen.
Als je een hypotheek afsluit let dan ook op hoeveel je extra per maand mag aflossen. Mocht je ooit je hypotheek willen oversluiten of mocht je ooit meer geld gaan verdienen en wil je zo snel mogelijk je schuld afkopen dan is het erg belangrijk hoeveel je extra mag aflossen.

Boeterente betalen bij hypotheek oversluiten, hoeveel moet je betalen?
De bank rekent uit hoeveel rente inkomsten hij mist doordat overgestapt wordt naar een hypotheek met een lagere rente. Het is dus het verschil tussen de contractrente en de rente op dat moment. Stel dat de contractrente 6 procent is, en de rente op dat moment 4,7 procent terwijl de tijd dat de rente geblokkerd is 36 maanden is. Dan loopt de bank 36 maanden x 1,3 procent van het openstaande hypotheekbedrag mis. Dit is het bedrag van de boete. Op dit bedrag wordt ook nog een inflatie correctie toegepast.

Door: Jeroen Swart

<< Terug van rentestand hypotheek naar home